A kooperációval kapcsolatban Wachter Balázs, a barcikai klub ügyvezetője kiemelte: az elmúlt időszakban egymással versenyző mégis a másikkal együttműködő szereplők igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a kapcsolatból. A két klub teszi ezt az utánpótlás nevelés, a fiatalok felnőtt futballba történő integrálása, a sportszakemberek fejlesztése és a rehabilitáció területén is. Wachter Balázs szerint ez a nap is szép példája annak, hogy a borsodi futball piramisból hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni. 

- Az eddigi tapasztalatok egyértelműen pozitívak, de ez egy hosszú folyamat - erősítette meg Dr. Bajúsz Endre, a DVTK sportigazgatója. - Közös érdekünk, hogy olyan szintre hozzuk mindkét klub játékoskeretét, amely a célokhoz mérten megállja a helyét. Ebből a szempontból rengeteg még a feladatunk Diósgyőrben és Kazincbarcikán is. Lehetőséget kell adnunk a fiatal tehetségek mellett azoknak a rutinosabb játékosoknak is, akik segítségére lehetnek a jövő nemzedékének. 

A stratégiai együttműködés fontos szegmense, hogy a DVTK Labdarúgó Sportakadémián nevelkedő fiatalok az NB II.-es Kolorcity Kazincbarcikát erősíve tapasztalják meg a felnőtt futball kihívásait. Jelenleg ketten kölcsönben, öten pedig a kooperáció keretében vesznek részt a programban. Az ő segítségükre lehet a jövőben Varga József. A korábbi 34-szeres magyar válogatott labdarúgó ugyanis a Kolorcity Kazincbarcika csapatában folytatja a pályafutását, így a fiatalokkal kapcsolatban egyfajta mentori szerepet is betölthet. 

- Külön köszönöm a DVTK-nak, hogy komoly partnerek voltak ebben a kérdésben. Nagy segítséget nyújtottak abban, hogy Varga József a csapatunkban folytathassa a pályafutását - jelentette ki a sajtótájékoztatón Vég Csongor, a KBSC sportigazgatója. A téli átigazolási időszakban elég szűk lehetőség nyílik az erősítésre, Varga József viszont szabadon igazolható volt, ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy végül csatlakozott hozzánk. 

Vég Csongor kiemelte, hogy a korábbi válogatott játékos olyan karakterrel, szakmai és emberi tulajdonságokkal rendelkezik, amely egyértelműen beleillik a Kolorcity Kazincbarcika elképzeléseibe. A 35 éves, tapasztalt labdarúgónak viszont az aktív pályafutása utáni időszakra is gondolnia kell, itt került képbe a DVTK.

- A Kazincbarcikával közösen egyfajta életmodell pályát ajánlottunk Józsinak, amit nagy örömünkre elfogadott - fogalmazott Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója. - Egyfelől szeretnénk, ha a szakmai tapasztalatával mentoráljná azokat a tehetségeinket, akik részesei a két klub kooperációjának. Másrészt a scouting rendszerünkben is dolgozni fog, hiszen a játékosmegfigyelés területén maximálisan kihasználhatjuk a tudását, tapasztalatát. A konkrét karrierterv kialakítása még folyamatban van, gyakorlatban is össze kell hangolni a dolgokat. Most az volt a fontos, hogy Józsi elfogadja az ajánlatunkat és pályára lépjen. A többi pedig az előttünk álló hónapokban ki fog alakulni. 

Varga József valódi klubikon volt Debrecenben, a hajdúságiak azonban szűk egy hónappal ezelőtt szerződést bontottak vele. Így nyílt arra lehetőség, hogy a pályafutása során egy új időszak kezdődjön. 

- Köszönöm, hogy a DVTK és a KBSC lehetőséget adott számomra, hogy rövid időn belül ismét a pályán bizonyíthatssak. Valóban ezer szállal kötődöm Debrecenhez, de a karrierem során máshol is játszottam, így az új közeghez egész biztos, hogy hamar hozzászokom majd - mondta a bejelentés után Varga József. - Igyekszem a pályán és azon kívül is a tőlem várt feladatokat ellátni. Korábban is szívesen “terelgettem” fiatalokat, ez most sem esik nehezemre. Nagy lehetőséget kaptam, mert valóban gondolni kell a következő évekre is. Minden vágyam, hogy a futballban maradjak, hiszen gyerekkorom óta ezt művelem, ez a szenvedélyem. Örülök, hogy kipróbálhatom magam játékosmegfigyelő ként is, minden erőmmel azon leszek, hogy megfeleljek ennek a kihívásnak is.