- Hogyan jött létre ez a szakmai nap?
- Mauro közel másfél évtizede vezeti Ticino kanton utánpótlását. Emellett a svájci labdarúgó szövetség alkalmazottja, és világszerte számos előadást szokott tartani - avatott be a részletekbe Hegedűs Tamás, a DVTK LSA nemzetközi feladatokért felelős munkatársa. - Évek óta jó kapcsolatot ápolok vele, ezért gondoltam, hogy a szaktudását, a Fill Rouge névre keresztelt, és egyébként folyamatosan változó programját nem árt, ha a magyar edzők is megismerik. 

- Hogy zajlott le ez a kétnapos esemény?
- Először egy belső képzést tartottunk, amelyen a DVTK és a partnerklubok utánpótlás edzői vettek részt. Fókuszban a 9-11 éves korosztály volt, de Mauro felvázolta azt a módszertant, amelyet Svájcban már sikerrel alkalmaznak másfél évtizede. Arról is szó esett, hogy ezt a programot folyamatosan frissítik, hiszen a futball is állandóan változik. Jelenleg a 3.0-s verziót alkalmazzák országszerte, mindenhol. A flexibilitásának köszönhetően egyébként más nemzeteknél és szinte valamennyi csapatnál használható részben, vagy egészben. 

- Mi volt a legnagyobb haszna, tapasztalata ennek a szakmai  programnak?
- Több mint hatvan edző, sportszakember töltötte együtt ezt a napot. Lényeges volt a Fill Rouge módszertanának megismerése, és természetesen az, hogy a magyar futball környezetbe mi az, ami beépíthető. A fő irányvonalak egyébként hasonlítanak. Diósgyőrben mi is hagyjuk a gyereket kibontakozni, az egyén fejlődése a legfontosabb szempont, a nevelők és az edzők órási hangsúlyt fektetnek a képzésre. Azt gondolom, nekünk sincs miért szégyenkeznünk, de mindig jó, ha megismerünk számunkra új dolgokat. Ezúttal is ez történt. 

- Az elméleti képzés mellett Mauro Giussani gyakorlatban is szemléltetett. 
- Pontosan így volt. Érdekesség, hogy a nap első felében a DVTK utánpótlás edzői szemléltették a feladatokat, ami így sokkal hitelesebb volt. Délután pedig az U15-ös csapat tagjai vettek részt a tréningen. A cél az volt, hogy bemutassuk azokat az alapgyakorlatokat amelyeket néhány kisebb változtatás mellett folyamatosan alkalmazni lehet. Giussani egyébként 16 ilyennel rendelkezik. 

- A miskolci szakmai nap után Telkibe vezetett a delegáció útja. 
- Így van. Mauro visszautazása előtt találkoztunk Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, valamint a nemzeti csapat másodedzőjvével, Inguscio Cosimoval. Nagyon szívélyesen fogadtak minket, több mint két órán keresztül beszélgettünk a futballról. Szó esett arról, hogy Svájc akár példa is lehet Magyarország előtt, hiszen az elmúlt évtizedben a válogatottjuk rengeteg világversenyen eredményesen szerepelt, a lakosságszám pedig hasonló, mint a miénk. Giussani itt is vázolta az irányvonalat, amit Svájcban a kluboknak az anyagi segítségért cserébe szigorúan be kell tartani. Marco Rossi nagyon hasznosnak tartotta a találkozást, testközelből is látszott, hogy mennyire szívén viseli a válogatott és az egész magyar futball sorsát. 

- A tavaszi idényben két szakmai nap is volt Diósgyőrben. Lesz folytatás?
- Nagyon szeretném, ha az őszi idényben még lenne legalább egy programunk, jövőre pedig egy nagyobb szintű konferencia szerepel a terveimben. Ezt azonban nyilván az akadémia és a klub vezetésével kell véglegesíteni. Emellett folytatjuk azokat a szakmai tanulmányi utakat, amelyeket elkezdtünk Prágában és Bergamóban. Természetesen úgy, hogy további országokra is kiterjesszük.